Bábos táborral indult a programsorozat

Bábos táborral indult a programsorozat

Augusztusban bábos táborba várták a gyerekeket a József Attila Művelődési Házba, ahol öt napon át e hagyományos műfaj „kulisszatitkaival” ismerkedhettek a résztvevők színes, vidám, tartalmas aktvitások keretében.

Herendi Judit, táborvezető, a művelődési ház vezetője beszámolójából kiderült, a kezdeti szituációs játékokat, a csapatépítést szolgáló feladatokat követően az alsógallai római katolikus plébánia bábszínházának tagjaival ismerkedtek a táborozók. A foglalkozások során különféle bábmozgatási technikákat próbálhattak ki, valamint a szcenikai tervezés alapjaiba nyertek betekintést.

Nem hiányozhatott a programból az igazi élményforrás, az előadás sem. Már a részletekre is figyelve nézték és hallgatták meg a Fabula Bábszínház Vitéz László című klasszikusát, a programot pedig a színészekkel való találkozás és a közös bábkészítés tette felejthetetlenné.

A folytatásban a már tanultakat a gyakorlatba is átültethették a gyerekek, csapatokat alkotva írtak mesét, nagy gondot fordítva a történet, a szereplők és a párbeszédek kidolgozására. Az alkotómunkában oktatófilmek és előadások voltak segítségükre.

A tábor utolsó napján – a próbák után – életre keltek a történetek a színpadon, színes bábok és díszletek varázsolták teljessé az élményt, a gyerekek igazi bábszínházi hangulatot teremtettek a művelődési ház falai között.

A további modulok tartalma

II. modul: A bábjáték alapjai – elmélet és gyakorlati foglalkozások kisfilmekkel
Megvalósítás: 2022. szeptember 5. és 19. között, összesen 5 óra

III. modul: A bábjáték alapjai – Bábjáték és bábkészítés
Megvalósítás: 2022. szeptember 19. és október 3. között, összesen 5 óra

IV. modul: Szövegkönyv, dramatizálás, összeolvasás, bábuk, díszletek elkészítése, szcenika tervezése
Megvalósítás: 2022. október 3. és november 7. között, összesen 10 óra

V. modul: Színpadi próbák
Megvalósítás: 2022. november 7. és december 12. között, összesen 10 óra

VI. modul: Bemutató az alsógallai József Attila Művelődési Házban és a felsőgallai Széchenyi István Művelődési Házban
Megvalósítás: 2022. december 12. és 18. között

VII. modul: Turné a környező településeken
Megvalósítás: 2023. január 16. és március 31. között

A programok az EMT-TE-B-A-22-0146 – Bábjátszás és más csodák elnevezésű – 2022. augusztus 8-tól 2023. március 31-ig tartó – projekt keretében valósulnak meg.